Οι καβγάδες των γονέων μπορεί να κάνουν και καλό



Κανένας δεν χαίρεται τους καβγάδες μέσα στο σπίτι, αλλά τώρα έρχεται μία έρευνα που υποστηρίζει ότι οι διαπληκτισμοί των γονέων παρουσία των παιδιών μπορεί μακροπρόθεσμα να τους κάνει καλό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε πρώτο χρόνο οι καβγάδες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα παιδί κατάθλιψη, θυμό, άγχος, αλλά όσο μεγαλώνουν μπορεί να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά με τις… σχέσεις τους.

«Τα παιδιά, που βιώνουν τους διαπληκτισμούς των γονέων τους, το πιο πιθανό είναι να θεωρήσουν μία τέτοια κατάσταση ως φυσιολογική και αναμενόμενη και για τη δική τους ζωή» λέει ο επικεφαλής της έρευνας από το Κολέγιο Ρόλινς της Φλόριντα.

Για την έρευνά τους οι επιστήμονες παρατήρησαν προσεκτικά τη ζωή και τις σχέσεις πενήντα ερωτευμένων ζευγαριών, φοιτητών κολεγίου. Πρώτα, έλαβαν δείγμα του σάλιου τους, προκειμένου να εξετάσουν τα όρια της ορμόνης του άγχους. Ύστερα, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τη σχέση τους, αλλά και τις σχέσεις των γονέων τους, όταν ήταν σε προσχολική ηλικία.

Ακολούθησε η βιντεοσκόπησή τους για δέκα λεπτά, την ώρα που συζητούσαν ένα θέμα, στο οποίο διαφωνούν και φυσικά εκ νέου μέτρηση της ορμόνης.

Τι έδειξε η έρευνα;
Τα ζευγάρια, που είχαν έντονη διαφωνία, είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης τους στρες, αλλά ανάμεσά τους εκείνα, που έβλεπαν τους γονείς να τσακώνονται, είχαν χαμηλότερα.

Τι σημαίνει αυτό;
Μην «κλείνετε» το στόμα σας, όταν είναι μπροστά τα παιδιά σας. Αφήστε τη διαφωνία να βγει προς τα έξω, αλλά μην το παρακάνετε…